Tal van consultants en sociale secretariaten maken een foto van de loonkost van jouw organisatie.
Letterlijk. Want de loonkostberekening is een (soms abstracte) momentopname van de loonkost in jouw organisatie.
Maar ook figuurlijk. Want eens je de loonkostberekening hebt ontvangen (vaak in pdf of een datadump in een Excel spreadsheet), kan je de onderliggende assumpties en data niet aanpassen om een nieuwe berekening te krijgen.
Het nemen van een foto van de loonkost is een goed startpunt. Maar daar kan het uiteraard niet eindigen.
Als organisatie wil je dat de berekeningen worden geüpdatet wanneer je wijzigingen aanbrengt (vb. om bepaalde beslissingen te simuleren). Je wil ook zelf aan de knoppen kunnen draaien. Én je wil de resultaten op een bevattelijke manier gepresenteerd zien, bij voorkeur in overzichtelijke grafieken en tabellen.
Dynamisch
Inzicht verwerven in de loonkost zoals die zich op een gegeven moment voordoet, is altijd interessant.
Maar inzicht verwerven in de evolutie van de loonkost wanneer je parameters en assumpties aanpast? Well, now we're talking!
Wat betekent de automatische loonindexering of de inflatie voor jouw totale loonkost?
Wat is de budgettaire impact van een merit increase?
Wat als we looncorrecties moeten toepassen voor bepaalde mensen?
Wat als we mensen aanwerven in bepaalde functies resp. in bepaalde landen - wat doet dat met de loonkost?
Wat als we bepaalde mensen moeten laten gaan?
Zelf aan de knoppen
Evident wil je vanuit HR zelf de onderliggende parameters en assumpties kunnen wijzigen om real-time inzicht te krijgen in de impact op de loonkost van die wijzigingen.
Je wil daarvoor niet telkens naar een consultant of je sociaal secretariaat uitreiken, die daar telkens een kost voor aanrekent. Bovendien vertraagt dit het ganse proces, terwijl je snel inzicht wil krijgen om jouw beleidsbeslissingen op te baseren.
Met Stratarius creëren we oplossingen waarmee je zelf aan de slag kan. We leren jou zelfs hoe je daarmee optimaal aan de slag kan en hoe je parameters en assumpties kan aanpassen.
Een vendor lock-in of het achterhouden van informatie en kennis, is niet ons ding. Integendeel, we doen een volledig knowledge transfer.
Ook indirecte personeelskosten
Bovendien beperken veel consultants en sociale secretariaten de budgettaire oefening tot de loonkost, hetgeen uiteraard een onvolledig beeld oplevert.
Werknemers hebben niet alleen recht op loon, waar een bepaalde loonkost mee gepaard gaat.
Werknemers krijgen ook werkmateriaal, een laptop, een bedrijfswagen, ... ter beschikking die eveneens mee op het budget van de organisatie weegt.
Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de kosten van de payroll die stijgt in functie van het aantal werknemers, de bijkomende kosten voor maaltijdcheques, premies voor de arbeidsongevallenverzekering, honoraria van advocaten, ...
Cashflow
Als organisatie wil je niet alleen inzicht in de totale tewerkstellingskost over een periode van 12 maanden.
Je wil ook inzicht in de totale uitgaven ten opzichte van het totaal beschikbare budget, bijvoorbeeld op maandbasis.
Bovendien zijn de uitgaven op het vlak van personeel niet stabiel. Juni en december zijn typische piekmomenten. In veel sectoren is januari waarbij een automatische loonindex van toepassing is. Maar evengoed worden de brutolonen elk kwartaal aangepast in functie van de levensduurte.
Als organisatie wil je daar inzicht in - zeker wanneer je aanwervingen wil kunnen inplannen.
Reporting
Loonkostberekeningen zijn complex en geven al snel aanleiding tot een datatabel van soms honderden kolommen te vermenigvuldigen met het aantal werknemers.
Dit is al zeker het geval wanneer je de loonkost van maand tot maand wil berekenen om af te zetten tegen de cashflowpositie van de organisatie.
Kortom, om de data inzichtelijk te maken en het overzicht te bewaren, moet je hier reporting en dashboarding aan koppelen.
In vele gevallen zal je als organisatie de cijfers vanuit HR willen aligneren met finance en vice versa. Ook daar kunnen we met Stratarius bij helpen.
Op maat van jouw onderneming
Hoe ver onze oplossingen moeten gaan, hangt in grote mate af van de grootte en de daarmee gepaard gaand de complexiteit van jouw onderneming.