Kostenefficiënte en juridisch duurzame oplossingen zijn het sluitstuk van alles
wat je doet binnen HR

Stratarius creëert oplossingen voor HR die écht steek houden voor jouw bedrijf.
Ontdek meer
Optimaliseer je loonkost
Je loonkost optimaliseren kan je op twee manieren doen:

(1) door de financiële middelen te alloceren daar waar het zin heeft (effectiviteit), en

(2) door de middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, bijvoorbeeld door het verhogen van de kost/netto-ratio van de loonkost (efficiëntie).

De effectiviteit gaat over hoe je jouw mensen kan motiveren om maximaal bij te dragen aan het behalen van de strategische doelstellingen van het bedrijf.

Het luik effectiviteit zal dus bepalen of de investeringen in HR een positief rendement zullen opleveren.

Het luik efficiëntie zal bepalen hoe groot het positief rendement zal zijn.
Krijg inzicht in je loonkost
Vooraleer je de loonkost optimaliseert, moet je inzicht krijgen in de loon- en tewerkstellingskost zoals die nu is.

Dat op zich is binnen heel wat ondernemingen een uitdaging. In vele gevallen wordt gewerkt met financiële, boekhoudkundige data.

Het probleem daarbij is dat die data weinig inzicht verschaft, behalve dan de globale of gemiddelde loonkost. En zelfs dan. Indirecte kosten (denk maar aan bedrijfswagens) worden in de boekhouding doorgaans niet als personeelskost gerapporteerd.

Wat ondernemingen nodig hebben, is geen globale kost en een gemiddelde kost per werknemer.

Er is nood aan een exacte kost per werknemer/functie.

Enkel op die manier kan je de timing van aanwerven plannen, adequate marges op de loonkost berekenen, personeelskosten cashflowmatig uitdrukken, ...
Verhoog je
kost/netto-ratio
Van zodra je weet waarin je moet investeren en hoe jouw huidige loon- en tewerkstellingskost is samengesteld, kan je aan de slag met verhogen van de kost/netto-ratio van het loonpakket van jouw onderneming.

Daar zijn verschillende perspectieven mogelijk.

Het eerste perspectief is het verhogen van het nettoloon van de werknemers voor eenzelfde kost. Dat gebeurt vaak via voordelen in natura (salary packaging), waar cafetariaplannen een toepassing van vormen.

Het tweede perspectief is het verlagen van de loonkost voor eenzelfde netto. Dat is eerder het uitgangspunt bij het introduceren van nieuwe voordelen dan in het kader van bestaande voordelen.
Mobiliteitsbudget
Een van de instrumenten die het nettoloon van werknemers aanzienlijk kan verhogen, waarbij de kost (in principe) hetzelfde blijft, is het mobiliteitsbudget.

Werknemers die recht hebben op de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen, kunnen dat recht inruilen voor een mobiliteitsbudget.

De kost voor de werkgever wordt omgezet in een budget voor de werknemer dat kan gespendeerd worden binnen drie pijlers.

Pijler 1: een milieuvriendelijke bedrijfswagen
Pijler 2: duurzame mobiliteit en huisvesting
Pijler 3: saldo mobiliteitsbudget dat de werknemer cash ontvangt

De wetgever is bij het mobiliteitsbudget uitgegaan van de individuele werknemers, en niet van het globale loonbeleid van de werkgever. En dat zorgt voor heel wat uitdagingen voor werkgevers die het mobiliteitsbudget willen (en binnenkort moeten) invoeren.
Vergoeding auteursrechten
Een ander instrument om de loonkost te optimaliseren, is het toekennen van een vergoeding voor de overdracht van auteursrechten.

Die vergoeding wordt fiscaal zeer gunstig wordt belast. In vele gevallen houden werknemers die ervoor in aanmerking komen 92,5% over van de kost aan werkgeverskant. Want sinds 1 januari 2024 is de vergoeding auteursrechten, onder bepaalde voorwaarden uiteraard, vrijgesteld van zowel werkgevers- als werknemersbijdragen voor RSZ.

Nu, niet elke functie komt daarvoor in aanmerking. Men moet namelijk auteursrechtelijk beschermde werken creëren. Daarbij kan men denken aan copywriters, content marketeers, fotografen, grafisch ontwerpers, ... Binnenkort zouden IT-functies die code schrijven, hier opnieuw onder vallen.
Cafetariaplan
Nog een instrument om de loonkost te optimaliseren, is het invoeren van een cafetariaplan.

In de meeste gevallen gaat het om het inruilen van brutoloon (dat zwaarder belast wordt) voor voordelen in natura (die minder zwaar worden belast omwille van de lage forfaitaire waardering). Kortom: werkgever en werknemer onderhandelen een nieuw loonpakket.

Tal van cafetariaplannen laten de werknemer toe, binnen de krijtlijnen die de werkgever bepaalt en een gegeven budget, om de gewenste voordelen te kiezen. De administratieve kant wordt daarom vaak via software afgehandeld.

Of een cafetariaplan de oplossing is en of daar dan software voor nodig is (waar een recurrente kost aan vasthangt), is zeker niet altijd het geval.

Overweeg je een cafetariaplan, overleg dan zeker met een onafhankelijke partij.
Op maat van jouw onderneming
Hoe ver onze oplossingen moeten gaan, hangt in grote mate af van de grootte en de daarmee gepaard gaand de complexiteit van jouw onderneming.
Loonkostoptimalisatie
Verhoog de kost/netto-ratio door in te zetten op alternatieve verloning zoals het mobiliteitsbudget, forfairtaire onkostenvergoedingen e.d.m.
Loonkostberekeningen
Verkrijg inzicht in het kostenplaatje van jouw menselijk kapitaal en maak scenario's als basis voor jouw beslissingen (vb. aanwervingen).
Futureproof HR- en loonbeleid
Zorg voor een stevige fundering, zodat jouw HR- en loonbeleid gemakkelijk mee-evolueert met jouw onderneming.
HR legal
Wanneer je alles op orde hebt, vermindert dat jouw risico's én straalt dat positief af naar inspectiediensten en (toekomstige werknemers).
HR- en loonstrategie
Bouw aan een duidelijke visie omtrent waarin wél en waarin niet te investeren, zodat je jouw middelen kan inzetten daar waar het loont.
Sustainable HR
Maak werk van een duurzaam HR- en loonbeleid, want een duurzaam beleid is een toekomstbestendig beleid dat rendeert.
HR budget forecasting
Breng jouw HR-budget in kaart op een dynamische manier, waarbij je rekening kan houden met veranderende omstandigheden en scenariodenken.
HR legal en efficiëntie
Verhoog het rendement van jouw HR- en loonbeleid door een waterdichte en toekomstgerichte juridische en (para)fiscaalgunstige implementatie.
Sustainable HR
Breng de rechtvaardigheid van jouw HR- en loonbeleid in kaart (loonkloof man-vrouw, sociale duurzaamheid) en plan voor de toekomst.
HR budget forecasting
Maak jouw HR- en loonbeleid datagereven en
breng de financiële impact van jouw investeringsbeslissingen in kaart
Total talent strategy
Maak van jouw beleidskeuze om te werken met freelancers, zelfstandige executives, tijdelijke en deeltijdse contracten een bewuste, positieve keuze.
HR- en loonstrategie
Verhoog de ROI op jouw menselijk kapitaal door de effectiviteit én efficiëntie van jouw HR- en loonbeleid continu beter te maken.
Complete oplossingen voor HR
Van strategie en data tot en met legal
Stratarius creëert oplossingen voor HR die écht steek houden voor jouw bedrijf.
Laat ons kennismaken