Webinar alert! Equal pay for work of equal value, of nog functieclassificatie in tijden van loontransparantie

Webinar alert! Equal pay for work of equal value, of nog functieclassificatie in tijden van loontransparantie
Inmiddels weet je al dat de EU Pay Transparency Directive eraankomt, maar de nitty gritty details en de impact op HR zijn nog minder gekend.

Op 27 mei 2025 zijn we te gast op een webinar van Optimor - experten op het vlak van functieclassificatie op basis van de ORBA-methodiek - waarbij we het zullen hebben over de impact van de EU Pay Transparency Directive en de notie equal pay for work of equal value. Optimor gaat daarop verder om de impact van de EU Pay Transparency op (het belang van) functieclassificatie te kaderen.

Waarover zullen we het hebben?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat de EU Pay Transparency Directive eraan komt. Tegen 7 juni 2026 moet de richtlijn omgezet zijn in nationaal recht. Vanaf dan zullen de nieuwe regels onverkort van toepassing zijn.

De impact van de nieuwe regels zal evident het grootst zijn bij de rapporteringsplichtige ondernemingen. Maar de EU Pay Transparency Directive brengt ook andere verplichtingen met zich mee die van toepassing zullen zijn voor elke werkgever, ongeachte de grootte, zelfs wanneer je nog je eerste werknemer moet aanwerven!

Tijdens het webinar zullen we kort stilstaan bij wat die verplichtingen inhouden. Daarbij hebben we het onder meer over:

  • het verbod om vragen te stellen over het huidige of vorige loonpakket van de kandidaat-werknemer;
  • de verplichting om genderneutrale vacatures op te stellen;
  • het recht op informatie over het individueel loonniveau en de gemiddelde loonniveaus, uitgesplitst naar gender, voor de categorie van werknemers waartoe de werknemer die om informatie verzoekt, behoort.

Werknemers worden in categorieën ondergebracht op basis van het kernbegrip “work of equal value”. Met andere woorden, op basis van dat begrip kunnen we bepalen welke werknemers we met mekaar moeten vergelijken.

Aangezien dit begrip zo cruciaal is voor een goed begrip van de nieuwe regelgeving, vormt dit begrip de headliner van het webinar.

De notie “work of equal value” is dus van cruciaal belang voor élke werkgever, ongeacht de grootte. Voor rapporteringsplichtige ondernemingen is deze notie des te belangrijker. Want wanneer er een loonkloof is ten nadele van vrouwen of mannen binnen een werknemerscategorie (na correctie dus voor “work of equal value”) van minstens 5%, treedt de joint assessment-procedure in werking, waarbij men de loonkloof moet verklaren resp. op korte termijn financieel zien te dichten.

En met de notie “work of equal value” is de brug snel gelegd naar functieclassificatie.

Dit webinar geeft jou de handvatten die je nodig hebt om de eerste stappen te gaan zetten richting een degelijk onderbouwde en heldere classificatie van functies in het licht van de EU Pay Transparency Directive.

Voor wie?

Dit webinar is gericht naar iedereen die actief is binnen HR, zowel intern in een organisatie als consultants en freelancers, die geconfronteerd wordt met de EU Pay Transparency Directive en die hetzij al bezig zijn met voorbereidingen te treffen en tegen zaken aanlopen, hetzij nog moeten beginnen met het treffen van de nodige voorbereidingen. Verder zijn alle geïnteresseerden in het topic van harte welkom.

Wat zal je meenemen?

Tijdens het webinar neem je een antwoord mee op de volgende vragen:

  • Wat houdt het verbod om vragen te stellen in over het huidige of vorige loonpakket van kandidaat-werknemers? Wat mag je als werkgever wél nog vragen?
  • Wat betekent de verplichting om genderneutrale vacatureteksten op te stellen concreet? Hoe ga je daar in de praktijk mee om?
  • Hoe moet je de notie “work of equal value” interpreteren? We brengen een synthese van de rechtspraak van het Europees Hof van Justitie dat met zijn rechtspraak de basis heeft gelegd voor de EU Pay Transparency Directive.
  • Wat betekent de notie “work of equal value” voor specifieke categorieën zoals deeltijdse werknemers (ten opzichte van voltijdse werknemers) en arbeiders ten opzichte van bedienden?
  • Hoe ga je aan de slag met het begrip “work of equal value” in het licht van functieclassificatie?
  • Moet elke onderneming zijn functieclassificatie herzien in het licht van de komst van de EU Pay Transparency Directive?

Deelnemen?

Inschrijven kan eenvoudig via de registratiepagina.

Op de hoogte blijven?

Dank je wel! We hebben jouw bericht goed ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.